Studium na výšce tě chytí a nepustí: „Díky škole jsem se dostala na exkurzi do Kosova.“

25.11.2014 | Eva Pětvalská | Partneři

Pokud jsi aktivní středoškolák a máš do budoucna zájem o vysokoškolské studium s přidanou hodnotou, přečti si o tom, co díky škole zažila studentka Masarykovy univerzity Bára Roubalová. Možná zjistíš, že něco podobného by sis také rád/a zkusil/a. 

Mohla by ses pro začátek stručně představit? Co studuješ? Odkud pocházíš?

Jmenuji se Bára Roubalová a pocházím z Děčína. Studuji na žurnalistiku a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních studií (FSS – mimochodem dějiště finále pIšQworek) a práva na Právnické fakultě na Masarykově univerzitě.

Co tě k tomu motivovalo? Proč sis vybrala právě Masarykovu univerzitu?

Především velmi dobré reference na studijní obory, které mě zajímaly. Na FSS je skvělé, že si můžete vybrat dvouobor a výrazně tak rozšířit svůj studijní záběr. Dalším důvodem bylo i samotné Brno. Ačkoliv jsem věděla, že je s tím spojené dlouhé dojíždění z domova. Brno je zkrátka krásné město s příjemnou atmosférou a spoustou studentů. 

Jak sis představovala studium na výšce? Co jsi od toho očekávala? Přála sis dosáhnout něčeho konkrétního?

Těšila jsem se, že konečně budu studovat to, co chci. To, že jsem měla při sestavování rozvrhu svobodu a přednášky nebyly povinné, což ve mně napoprvé vyvolalo dojem, že vysoká škola bude "flákárna". Postupně jsem zjistila, že pokud chci, aby studium mělo skutečně smysl, chce to notnou dávku disciplíny a osobní iniciativy. Už předem jsem věděla, že mimo samotné studium budu určitě chtít participovat i v nějakém spolku nebo se podílet na nějakém projektu.

Splnila MU tvoje očekávání? Předčila je v něčem? Překvapilo tě něco?

Rozhodně je předčila. Nejvíc mě asi překvapil pocit, který zažívám v neděli odpoledne. Na rozdíl od většiny lidí se totiž těším na pondělí, na to, že už zase začne škola a všechno kolem.

Jaké jsou tvoje aktivity spojené se školou? K čemu zajímavému ses přes školu dostala?

Momentálně jsem v druhém ročníku a za tu dobu už jsem si toho vyzkoušela více. Vlastně jsem tak testovala, co bude pro mě to pravé, na co mám dost času a čemu chci věnovat energii. V současnosti jsem v časopise FSS Halas, kde pracuji jako správce inzerce, starám se o propagaci a taky sem tam napíšu nějaký článek. Ve spolku BeInternational se starám o to, aby mladí lidé s chutí poznávat nové země a neformálně se vzdělávat mohli vyrazit třeba do Ázerbájdžánu na týdenní projekt. V obou případech nás podporuje i univerzita prostřednictvím stipendií a poskytování zázemí pro činnost obou spolků. Díky škole jsem se také o prázdninách zúčastnila exkurze do Kosova a do další postkonfliktních oblastí na Balkáně. No a úplně nejčerstvější zážitek je potom čtyřdenní program Lidská práva naživo, který mi velmi pomohl ujasnit si, jakým směrem bych se ráda v budoucnosti ubírala.

Doporučila bys studium na MU? Jak svoje rozhodnutí studovat právě zde vnímáš zpětně?

Určitě ano. Je to jedno z mála rozhodnutí v životě, kterého ani trochu nelituji.

V čem tě studium na MU změnilo?

Začala jsem k věcem přistupovat zodpovědněji, rozšířila jsem si obzory a začala se více zajímat o dění kolem sebe. A zároveň vidím, že se musím naučit ještě spoustu věcí.

111.png