Piškvorky - hra s dlouhou tradicí

19.10.2014 | Kristýna Petříková | Ostatní

Možná vás zajímá, odkud se vlastně piškvorky vzaly. Zapátrali jsme proto po jejich historii a výsledek byl opravdu potěšivý. Dozvěděli jsme se, že piškvorky lidé hrávali na různých kontinentech po celá staletí, dokonce po celá tisíciletí. 

Je zajímavé, že tato hra, známá rovněž pod mezinárodním označením gomoku (japonské slovo, které znamená 5 kamenů v řadě), vznikla pravděpodobně v různých částech světa nezávisle na sobě. Nejstarší zmínky o alternativě piškvorek pocházejí z čínské oblasti Hwang Ho v okolí řeky Delty, o kterých se soudí, že pocházejí z období 2 000 let před Kristem. Z toho vyplývá, že gomoku neboli piškvorkám, je nyní již okolo 4 000 let. Další důkazy o existenci piškvorek z této doby najdeme v antickém Řecku i v Americe.

01.JPG

Místo tužek kameny

V  té podobě, v jaké je známe dnes, se piškvorky začaly vyskytovat až v 7. století, a to na území Japonska, kde hru pojmenovali názvem Go. Je patrné, že se jedná o odvozeninu z čínského gomoku. Hra se však stále trochu lišila od té dnešní. Protože lidé v této době neměli ani tužku, ani papír, museli si vystačit s černými a bílými kameny a velikostí desky o 19x19 políčkách.

Název „piškvorky“ ve světě

Podíváme-li se na piškvorky globálně, najdeme spoustu variant jejich označení. Můžeme se tak setkat s pro nás opravdu krkolomnými a neobvyklými názvy z celého světa, s kakugu, gomoku-narabe, morphion laffarshack, omok, wuziqi, connect5, nought and crosses, caro, kolko a krzyzykem. Je vidět, že piškvorky jsou oblíbené všude. A spojují lidi napříč národy :-).

02.JPG

A kde se vzaly pIšQworky?

pIšQworky mají sice o něco kratší historii, ale o to zajímavější. S nápadem uspořádat je přišla v roce 2008 skupinka lidí z občanského sdružení Student Cyber Games (SCG), která je (značně rozrostlejší a zkušenější) pořádá dodnes. Hru si vybrali mimo jiné i kvůli tomu, že ji zná téměř každý, a hlavně protože k ní není téměř nic zapotřebí. Jenom tužka, papír, trochu logického uvažování a strategie. 

V jejich specifickém názvu, dokazujícím hravost organizátorů, se skrývá několik významů. Kdo je bystrý, mohl si všimnout, že velkými písmeny jsou zde I a Q, tedy IQ - tím chtějí zdůraznit, že podporují důvtip a logické myšlení. Druhé slovo, které se v označení pIšQworky ukrývá, je „WORK“. SCG se totiž snaží předat své zkušenosti s organizováním a dále pracovat se soutěžícími.

Objev svou lásku. XO si zamiluješ!